İşletim Sistemi

   İşletim Sistemi Nedir? 
İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel görevi gören bir yazılımdır. Diğer yazılımlara genel olarak “uygulama” yazılımları adı verilir. Uygulama yazılımları, işletim sistemi tarafından sağlanan temel uygulama parçacıklarını çeşitli şekillerde kullanarak değişik gereksinimlere cevap vermektedirler.


   İşletim Sistemleri Nasıl Çalışır?
Bilgisayarımızın açma tuşuna basmamızla BIOS(açılır ekranı)’un açılıp donanım parçalarını tanıdıktan sonra hard diskten gelen verileri işlemeye başlamasıyla işletim sistemi kendini açmaya başlar. Açılış sırasında işletim sistemimiz kendisini belleğe atarak hafızadan çalışmaya başlar. Açıldıktan sonra ekran görüntüsü gelince, içerdeki uygulamalar açılmaya başlar. Bu uygulamaların açılmasının tamamlanmasından sonra çalışma işlemi bitmiş olup, işlem yapmaya başlarsınız.

  İşletim Sistemi Görevleri Nelerdir?
  •   İşlem Yöntemi: Verilen işlemlerin belirli bir sırada ve zamanda uygulanmasını sağlar.
  •   Bellek (Memory) Yöntemi: Bellekle ilgili denetleme ve organizasyon yapar. Belleğin dolu ve boş kısımlarını kontrol ederek, işlemler için gerekli belleği ayırır ve işlem bitince bu belleği boşaltır.Main Memory’e (Ana Bellek) gerekli yer kalmayınca yardımcı ek belleği kullanır.(Ek bellek: Disk, Disketv.b. gibi)
    • Giriş – Çıkış Birimleri Yönetimi: Bilgisayar ile çevre birimleri ( I / O Unit ) arasındaki veri alışverişini denetler. (Printer, Mouse, Scanner gibi)
    • Dosya (File) Yönetimi: Verilerin saklandığı dosyalarla ilgili çalışmayı yönetir. Dosya erişim , bilgi yazma – okuma gibi işlemleri düzenler.
  • İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
    İşletim sistemleri kod yapısına ikiye ayrılır. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri sistem yapısına müdahaleye kapalıdır ve işletim sistemi geliştirilemez. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri ise her türlü müdahaleye açık ve geliştirilmeye müsait bir yapıya sahiptir.
    Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri
    • -Microsoft Windows
    • -Mac OS X
    • -Chrome OS
    Açık kaynak kodlu işletim sistemleri(Linux)
    • -Ubuntu
    • -Centos
    • -FreeDos32
    • -GNU/Hurd
    • -Haiku
    • -NetBSD
    • -ReactOS
    • -Pardus(Türkiye)

    Windows İşletim Sistemi

    Microsoft şirketinin geliştirdiği Windows (pencereler) kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ailesidir. İlk Windows 1981 yılında satışa sunulmuştur. Günümüzde en çok kullanılan sürümü Windows 7 olmuştur. Özellikle tablet bilgisayarlar için Windows 8 geliştirilmiştir. Son olarak Windows 10 sürümü bulunmaktadır.

    Unix İşletim Sistemi

    Çok esnek bir işletim sistemidir. Çok pahalı makinalardan en ucuz dizüstü bilgisayarlara kadar kullanılabilen bir işletim sistemi olmakla birlikte eğitim ve öğretim kurullarında kullanılmıştır. 

    Linux İşletim Sistemi

    Virüs bulaşma olasılığı düşük olan bir işletim sistemidir. (%5 kadardır). Bilgisayarı ağırlaştırmaz ve fazla kasmaz. Program çalıştırma özelliği diğerlerine göre daha yüksektir. Windows kadar basit bir işletim sistemi değildir ancak ne yaptığını bilmeyen birisi için sistem tam bir eziyettir.

    Mac OS İşletim Sistemi

    Apple firması tarafından piyasaya sürülen Apple bilgisayarlarında çalışan sistem yazılımı ilk olarak 1984 yılında orijinal Machintosh adı ile tanıtılmıştır. En son ana sürümü OS X (10.11 El Capitan)’tir tir. Güzel göründüğü kadar kullanım kolaylığı da sunan bir tasarıma sahiptir. basit, sezgisel hareketlerle kontrol edilebilir bir sistemdir.

    Android İşletim Sistemi

    Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir. Son sürümü 6.0 (Marshmallow) dır. Günümüz telefonlarının vazgeçilmez işletim sistemlerindendir. Android açık kaynak kodlu olması dolayısıyla geliştirmeye çok açık bir platform. İnsanlardan gelen istekler ve ihtiyaçlar çok kısa sürede karşılanıyor.


































  • Çeşitleri: 1- BSD Unix >>> AIX 2- Open Solaris >>> SCO Unıx 3- Hp – UX >>> SUN OS

KAYNAK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Format Nedir, Ne İşe Yarar?