Kıyma Makinesi Montaj-Demontaj


MEKANİZMALAR

MEKANİZMA NEDİR?
Sözlük anlamı, belli bir sonuca ulaşmak için karmaşık bir biçimde düzenlenmiş organ ya da parçalar bileşimi, düzenek; oluş, ortaya çıkış, işleyiş.
Genel olarak bir makinenin dinamik analizinde uzuvları arasında hareket iletimi ya da kuvvet iletimi incelenir. Bu işlevlere göre bu katı cisimlerin birbirlerine bağlanarak oluşturduğu uzuvlar topluluğuna farklı isimler vermek, genelde olmasa dahi, yapılan işlevin tanımlanmasında kolaylık sağlamaktadır.

DİŞLİ MEKANİZMALAR
Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır.
Mekanizmayı oluşturan tek tek elemanlara dişli çark veya kısaca dişli denir. Dişli Çarklar iki dişli çarktan oluşan mekanizmada küçük olan, yani diş sayısı az olan dişliye pinyon, Büyüğüne ise çark denir.

Dişli Çarkların Özellikleri
• Dişli çark mekanizmaları zorunlu hareketli mekanizmalardır. Yani, çevrim oranı sabittir.
• Bu, bir çift dişli ile oluşan mekanizmada dişlileri taşıyan millerden birinin açısal konumu belli ise diğerinin de kesinlikle belli olması anlamına gelir.
• Yalnız dişliler dikkate alındığında birim ağırlık veya hacim başına güç iletim kapasitesi en büyük olan mekanizmalardır. Bu güne kadar, gereken en büyük güçler için dişli çark mekanizmaları yapılabilmiştir.
Dişli Çarkların Çeşitleri
Paralel Miller               Kesişen Miller              Aykırı Miller
Düz dişli çark                        Düz dişli                                Spiral dişli
Helisel dişli çark                  Helisel dişli                           Sonsuz vida mekanizması
Çavuş dişli çark                    Daire yayı
Dairesel dişli çark
Kremayer

Bu videoda dişli bir mekanizmaya sahip olan bozuk kıyma makinesini dağıtıp içerisinde bulunan mekanizmadaki arızayı tespit edip makineyi tekrar toplayarak çalışmasını deniyorum. İyi seyirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Format Nedir, Ne İşe Yarar?

İşletim Sistemi